Jag har arbetat för Sveriges bönder. Det har känts viktigt och meningsfullt. För mig handlar mat, natur, skog och en levande landsbygd om livskvalitet. I många år har konsumtionen av svenskt och därmed också produktionen av mat i Sverige minskat. Även om det pratats mycket om den svenska maten, kockar lagar mat på närproducerat och det satsats resurser på ”Matlandet Sverige” har vi konsumenter valt andra importerade alternativ.
Det har inneburit att våra betande kor i landskapet blivit färre, våra glada grisar minskat i antal likaså våra salmonellafria kycklingar och ägg. Men idag, när jag läser nyheterna blir jag glad.
Antalet grisar ökar i landet och mjölkproduktionen har ökat jämfört med samma period förra året.
Så vi konsumenter tycks nu gå från ord till handling, köpa mera hemmaproducerat.
För att vi idag och framöver ska kunna göra flera medvetna val krävs att vi får en bra information. Därför är det också toppen att se att regeringen bestämt sig för att i EU driva frågan om ursprungsmärkning på gris, får, fågel och get. I märkningen ska det framgå var djuret är fött, uppfött och slaktat.
Nu hoppas i varje fall jag att detta är ett trendbrott och början på en ny tid då vi verkligen sätter värde på vår mat, vår natur och vårt landskap.