Hej!
Tyckte mamma skulle blogga lite om matsvinnsfrågan, hon tyckte att jag kunde gästblogga istället. Sagt och gjort.
Vi frossar. I affären, på restaurangen, välfylld kyl, alltid mat på bordet, storpack, extrapris, tre för två, BUNKRA!
Men, mat håller inte för alltid.
Samtidigt är vi otroligt kräsna. Böjda gurkor, raka bananer, bruna fläckar, inte tillräckligt blodröd tomatà rätt ner i soptunnan innan den stackars grönsaken eller frukten ens når konsumentens hand.
Vi slänger idag ungefär 1/3 av all mat som produceras. Det är alltså 30% som odlas/göds, skördas/slaktas osv utan att det kommer till någon nytta alls. Det blir bara skräp (kanske biogas om vi har tur.) Samtidigt som jag dagligen hör gnäll om att maten är för dyr. Svensson slänger idag 72kg mat/år. Det är 0.19 kg om dagen. 200 gram. En Marabou!
Läste en artikel i DN igår som gjorde mig lite fnissig, SLU har publicerat en studie där det visar sig att butiker slänger i snitt 125 000 ton mat/år. Livsmedelsföretagarna hävdar att detta inte stämmer och att det istället ”bara” är 67 000 ton.
Vilken siffra som stämmer vet jag inte, allt beror på hur man räknar och storlek på butiker etc. men det är fortfarande sjuka mängder. Jag har sett studien och vet att det som framförallt åker ner i söppeln är frukt och grönt, detta för att vi konsumenter inte vill ha ”ful” frukt/grönt. Den stackars gurkan får inte vara böjd och den röda paprikan får absolut inte ha drabbats av ett gult parti. Herregud det är ju onormalt!!
Självklart måste alla led i livsmedelskedjan bli bättre på att ta tillvara på maten. Storhushållen måste beräkna bättre, ta tillvara på rester, restauranger MÅSTE erbjuda doggybag. Handlarna beräkna inköpen så att varor inte blir gamla och dåliga innan de säljs. Vi behöver förpackningar som håller och går att tömma.
Men framförallt tror jag det handlar om oss konsumenter. Vi måste värdesätta maten. Nästa gång du står där med storpacket i handen kanske du ska tänka på om hälften hamnar i soporna eller i magen, annars har du ju ändå betalar mer för mindre. För att inte tala om priset vi betalar på miljön för detta totalt onödiga beteende.
SKÄRPNING!
Här finns lite tips om du tycker att det är svårt att göra om och göra rätt: www.slangintematen.se
Och förresten! Skit i bäst före. Använd NÄSAN, MUNNEN OCH SUNT FÖRNUFT!